luni, 20 iunie 2016

Încurajăm copiii să citească
Jocul „În căutarea comorii”


    E dificil în ziua de azi să convingi un copil să citească.  Propun un mod inedit și distractiv în care  îi poți oferi copilului cartea pe care consideri că o va îndrăgi fie procurată, fie împrumutată de la bibliotecă, printr-un joc încărcat de elemente surpriză: o vînătoare de comori. Aceasta îl va ajuta pe copil să exerseze într-un mod plăcut și operațiile aritmetice de adunare și scădere sau înmulțire și împărțire, sau rezolvare de probleme.
    De ce ai nevoie:
   Cartea mult dorită de copil sau o altă carte pentru vîrsta lui, care crezi că îi va plăcea. Poți opta și pentru alt „premiu".
Mai ai nevoie de cîteva foi de hîrtie și creion pe care să scrii indiciile.
Model:


   Desfășurarea jocului:
   Înainte de începerea jocului trebuie să pregătești „terenul” pentru desfășurarea lui în bune condiții: decupează din hîrtie bilete pe care vei scrie indicii „codate” și pe care le vei ascunde în diferite locuri din casă. Scrie pe un bilet cu litere mari de tipar propoziția „CARTEA ESTE O COMOARĂ DE ÎNȚELEPCIUNE.” Atașează biletul de carte și ascunde „comoara” într-un loc ferit, la care face trimitere ultimul bilet cu indicii.Cînd începeți jocul, spune-i copilului că în casă se ascunde o comoară și astăzi veți fi cercetașii care o vor descoperi. De asemenea, îi vei spune că există indicii care vă vor conduce la comoară și că este foarte important să urmați aceste indicii. Ca din întîmplare copilul va găsi primul indiciu scris pe un bilețel chiar în fața lui. Acesta este necodat, va conține propoziția „Caută în cutia cu creioane!”. Celelalte bilete vor conține mesaje codificate și pentru decodare copilul va fi pus în situația de a efectua adunări și scăderi învățate la școală.În cutia cu creioane  copilul va descoperi alt indiciu, cum este cel din modelul următor:

  • Indiciul numarul 1: SUB LAMPĂ
 Sub lampa de pe birou copilul va descoperi alt bilet ce va conține un indiciu:
  • Indiciul numarul 2: ÎN VAZĂ
Cu mare placere copilul va descoperi biletul din vază, care îi va da un ultim indiciu pentru a descoperi comoara:
  • Indiciul numarul 3: ÎN URSULEȚUL DE PLUȘ
  Copilul va fi surprins să descopere în jucărie „comoara”: cartea mult dorită. Veți citi amuzați biletul atașat și îi vei explica copilului de ce se spune că orice carte este o comoară de înțelepciune.
    Pe tot parcursul activității oferă-i un real sprijin copilului ajută-l atunci cînd întîmpină dificultăți la efectuarea calculelor. Lasă-l pe el să aibă inițiativa și să conducă demersurile întreprinse pentru descoperirea comorii.
Creează elemente surpriză cu care vei reuși să mobilizezi copilul la maximum și să îi menții tot timpul atenția trează.
    Vînătoarea de comori la care veţi participa împreună te apropie mai mult de copilul tău. În plus, copilul va aprecia faptul că ai depus efortul pentru a o organiza şi faptul că l-ai sprijinit la calcule atunci cînd a avut nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu