Pentru a demonstra imensa dragoste pe care o simt pentru părinți, elevii au confecționat de Dragobete o felicitare pentru ei.
Fluturași din inimioare
luni, 24 februarie 2014
joi, 20 februarie 2014
Dragobete - drag de fete
Iată ce obiceiuri şi superstiţii se parctică chiar şi astăzi de Dragobete.
- În ajunul sărbătorii, fetele strîngeau de cu seară zăpadă, apa topită fiind folosită pentru ritualuri de înfrumuseţare şi pentru descîntece de dragoste.
- La sate, tinerii se întîlneau în faţa bisericii şi mergeau apoi să caute flori de primăvară, pe care le puneau la icoane, pe care le păstrau pînă de Sînziene.
- În noaptea de Dragobete, în unele zone, tinerii aprind focuri pe dealuri. Fetele şi băieţii se strîngeau la glume şi discuţii, ca în jurul unui foc de tabără.
- În satele din Mehedinţi, fetele ţineau obiceiul "zburătoritului", un fel de "leapşa" a dragostei, în care băieţii trebuiau să prindă fetele şi să le sărute. De multe ori, sărutul anunţa o viitoare logodnă.
- Se spune că cine nu sărbătoreşte de Dragobete, nu se va îndrăgosti în anul respectiv. Totodată, cine participă la această săbăoare este ferit de boli tot anul, mai ales de febră.
- Oamenii din popor consideră de bun augur dacă în ziua de Dragobete întîlneşti o cunoştinţă de sex opus.
- Cine aude pupăza cîntînd în ziua de Dragobete va fi harnic tot anul.
- Nu în ultimul rînd, dacă vrei să păstrezi dragostea de partea ta tot anul, trebuie neapărat să te întîlneşti de Dragobete cu persoana iubită.
FII FERICIT (Ă) DE DRAGOBETE!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)